Αφαίρεση της άδειας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για δέκα ημέρες με πράξη της Αστυνομίας, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι προσεγγίζει το 1 ή το 1,5 εκατομμύριο.

Η διάταξη προβλέπει επίσης χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου ίσο με 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο οι κυρώσεις θα επιβάλλονται επί τω αυστηρότερω σε περίπτωση πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, με αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων για δύο χρόνια, που μπορεί να φτάσει τα τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.

Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να πάρει τη μορφή νομοθετικής πράξης από τη νέα κυβέρνηση, καθώς τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η αρμόδια γενική διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών έχουν καταλήξει στη σχετική λύση, που προϋποθέτει τη σύζευξη των στοιχείων του Κέντρου Πληροφοριών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τη διασταύρωση των ασφαλισμένων οχημάτων και των οχημάτων με άδεια κυκλοφορίας.